Ciasto z kruszonką mojej mamy | wersja z jagodami

wtorek, 17 lipca 2018



Wiecie, że od czasu do czasu lubię piec i dzielić się z Wami niektórymi sprawdzonymi przepisami. Czasami szukam ich w internecie, modyfikuję sama, a czasami po prostu pytam moją mamę. W końcu mama wie najlepiej :) Dzisiaj więc mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z kruszonką i jagodami.

Obie bardzo lubimy to ciasto. Jest proste w przygotowaniu i pasują do niego prawie każde owoce. Najsmaczniejsze jest jednak z tymi kwaśnymi. Świetne więc będą jagody lub czarne porzeczki.



SKŁADNIKI
  • ciasto:
 3 jajka
 125 g masła roślinnego
 1 1/2 szklanki mąki
 szklanka cukru
 łyżeczka proszku do pieczenia
 1/3 szklanki śmietany
 szklanka jagód
  • kruszonka
 125g masła roślinnego
 szklanka mąki
 1/2 szklanki cukru


PRZYGOTOWANIE

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy śmietanę oraz jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczeni. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypujemy całość jagodami i zaczynami przygotowywać kruszonkę. W misce miksujemy masło, cukier i mąkę, krótko, do momentu aż powstaną "grudki". Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 50 minut i gotowe.


Mam nadzieję, że przepis okaże się przydatny i chętnie z niego skorzystacie.
Smacznego! ;)


6 komentarzy

  1. Moja mama dzisiaj zrobiła takie ciasto tylko ze śliwkami. Pychota :)
    Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaa! Czekam na nowy piekarnik. Uwielbiam takie tradycyjne ciasta! Najlepsze! Już nie mogę się doczekać aż zrobię takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No wygląda mega apetycznie! Sama bym takie z chęcią zrobiła!
    Pozdrawiam

    www.makesitsimple.com

    OdpowiedzUsuń

Latest Instagrams

© simple by marlena. Design by FCD.