Wiecie, że od czasu do czasu lubię piec i dzielić się z Wami niektórymi sprawdzonymi przepisami. Czasami szukam ich w internecie, modyfikuję sama, a czasami po prostu pytam moją mamę. W końcu mama wie najlepiej :) Dzisiaj więc mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z kruszonką i jagodami.
Obie bardzo lubimy to ciasto. Jest proste w przygotowaniu i pasują do niego prawie każde owoce. Najsmaczniejsze jest jednak z tymi kwaśnymi. Świetne więc będą jagody lub czarne porzeczki.
SKŁADNIKI
- ciasto:
3 jajka
125 g masła roślinnego
1 1/2 szklanki mąki
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki śmietany
szklanka jagód
- kruszonka
125g masła roślinnego
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy śmietanę oraz jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczeni. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posypujemy całość jagodami i zaczynami przygotowywać kruszonkę. W misce miksujemy masło, cukier i mąkę, krótko, do momentu aż powstaną "grudki". Posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy około 50 minut i gotowe.
Mam nadzieję, że przepis okaże się przydatny i chętnie z niego skorzystacie.
Smacznego! ;)
6 komentarzy
Moja mama dzisiaj zrobiła takie ciasto tylko ze śliwkami. Pychota :)
OdpowiedzUsuńMój blog-klik
Śliwki też fajnie komponują się z kruszonką :)
UsuńAaaaa! Czekam na nowy piekarnik. Uwielbiam takie tradycyjne ciasta! Najlepsze! Już nie mogę się doczekać aż zrobię takie cudo :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się uda i będzie smakowało ;)
UsuńNo wygląda mega apetycznie! Sama bym takie z chęcią zrobiła!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.makesitsimple.com
jadłabym :)
OdpowiedzUsuń