Kilka dni temu otworzyłam lodówkę i stwierdziłam, że coś mi tu do końca nie pasuje. Nie chodzi o to, że należy umyć półki ale panuje tu jakiś ogólny nieporządek. Okazało się też, że niektóre produkty powinny być przechowywane na zupełnie innej półce. Wzięłam się więc za sprzątanie.
To kilka punktów, które mi się nasunęły...
RÓB PRZEGLĄD LODÓWKI CO JAKIŚ CZAS
Nie należę do osób, które będą miały w lodówce jedzenie, które jest już dawno przeterminowane. Są jednak rzeczy, które mogą zepsuć się z dnia na dzień i dobrze jest od razu się ich pozbyć. Dobrze jest też wiedzieć co w tej lodówce mamy, bo czasami za słojem majonezu może stać pyszny mały dżemik, którym mogliśmy posmarować bułkę i spałaszować, zamiast biec do sklepu po batona, bo akurat mieliśmy ochotę na coś słodkiego.
O tym żeby półki w lodówce regularnie wycierać chyba nie trzeba wspominać. Dobrze jest mieć porządek w lodówce szczególnie przed większymi zakupami, kiedy wkładamy do niej masę nowych produktów. Wtedy wiemy, gdzie i co mamy i przede wszystkim co należy najpierw zjeść, by nic się nie marnowało.
KAŻDY PRODUKT W LODÓWCE MA SWOJE MIEJSCE
Jak się okazuje każdy produkt w lodówce powinien być przechowywany w odpowiednim miejscu. Wiedziałam, że nabiał trzyma się na innej półce niż warzywa czy wędliny, ale nie byłam świadoma dokładnej kolejności i powodów dlaczego tak jest.
Tak więc na najwyższej półce powinniśmy trzymać jajka, sery i produkty mleczne. Niżej wędliny i gotowe potrawy. Na najniższej półce powinny znaleźć się ryby i surowe mięso, a w szufladach na samym dole warzywa i owoce. Napoje, musztardy i inne produkty w słoikach przechowujemy na drzwiach. Gdy mamy ich trochę za dużo możemy je też trzymać na górnej półce.
UŻYWAJ POJEMNIKÓW
By w lodówce panował porządek, a półki dłużej były czyste warto wykorzystać różne pojemniki. Czy to szklane, czy plastikowe. Z zamknięciem czy bez.
Dużo produktów jest w małych opakowaniach i one potem "wędrują" po całej lodówce. Kiedy np. wszystkie małe jogurty umieścimy w większym pojemniku, wszystkie będą cały czas w jednym miejscu. Otwarte wędliny czy sery warto przełożyć do szklanych pojemników - dłużej zachowają świeżość. Wszystkie otwarte pasty kanapkowe też warto trzymać w jednym większym pojemniku. Wiemy, że po nie trzeba sięgnąć w pierwszej kolejności. Surowe produkty kupowane na wagę, np. ryby, często pakowane są w folie. Dobrze więc je przełożyć do pojemnika lub położyć na tacę. Tak łatwiej utrzymać czystość w lodówce, półki nie będą się ciągle brudziły od jedzenia.
"Marzy" mi się też tzw. organizer Lazy Suzy, nie tylko do lodówki, ale też np. do przechowywania przypraw w szafce kuchennej.
A Wy jak przechowujecie żywność w lodówce? Macie jakieś swoje organizacyjne patenty?
5 komentarzy
Staram się dostosowywać do zasad organizacji :)
OdpowiedzUsuń👍🏻
UsuńOh very nice refri
OdpowiedzUsuńxx
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńAle Ci zazdroszczę tak pięknie zorganizowanej lodówki. Ja niestety nie mam motywacji, aby sobie to wszystko tak pięknie poukładać. Może nowa lodówka coś zmieni i jeśli od samego początku wdrożę taką organizację to będzie w porządku. I jeśli już mowa o tych nowych lodówkach to liczę na stronę https://www.oleole.pl/lodowki,_Samsung.bhtml Zawsze tam kupuję różne sprzęty.
OdpowiedzUsuń